Co powinno być napisane na etykiecie? Co powinno być napisane na etykiecie?

image

Etykieta jest twarzą produktu. Zanim kupimy produkt, patrzymy na etykietę. Kupujemy produkt znanej już marki, ufając jej całkowicie i nie czytając informacji. Albo poznajemy nową markę lub produkt i interesuje nas wszystko, co związane z nową nazwą. Większość kupujących sprawdza datę ważności na etykiecie, ponieważ od tego zależy nasze zdrowie i zdrowie osób z naszego otoczenia. Istnieje grupa konsumentów, którzy przestrzegają zasad zdrowego odżywiania i bardzo aktywnie sprawdzają zawartość produktów. W tej grupie ważne jest np. unikanie dodatków E.

Inna grupa jest zainteresowana kupowaniem wyłącznie produktów importowanych. I możemy wyróżnić wiele podobnych grup. Wszystkie te osoby mają jednak jedną wspólną cechę - czytają informacje na etykiecie. Przecież to właśnie na etykiecie producent ma obowiązek podać wszystkie informacje, niczego nie ukrywając przed konsumentem. Jeśli jakikolwiek element jest ukryty, sprzedawca bez skrupułów może zostać ukarany grzywną.

W tym artykule przyjrzymy się temu wspólnie i odpowiemy na kluczowe pytania: Jakie informacje powinny znajdować się na etykiecie? Aktualne dane na rok 2020.

Udzielamy również odpowiedzi na następujące pytania:

Etykieta GOST

Informacje na temat oznakowania Unii Europejskiej

Co musi znajdować się na etykiecie żywności

  • Nazwa i tytuł produktu
  • Skład produktu na etykiecie
  • Skład żywności. Czego nie wolno umieszczać na etykiecie
  • Kompozycja aromatyzująca do żywności
  • Specjalne uwagi i ostrzeżenia
  • Objętość na etykiecie
  • Data produkcji i termin ważności
  • Producent fabryczny Adres produkcji
  • Wartość odżywcza
  • Etykietowanie produktów

Etykieta produktu, ostatnie zmiany.

Etykieta GOST (standard państwowy)

Norma GOST R 51074-2003 reguluje wszystkie informacje, które producent musi umieścić na etykiecie produktu.

Etykieta musi wskazywać:

  • Marka, znak towarowy, nazwa producenta
  • Nazwa produktu
  • Skład
  • Wartość odżywcza i energetyczna
  • Okres trwałości i warunki przechowywania
  • Data produkcji
  • Adres produkcji

E w składzie, należy określić barwniki, środki aromatyzujące, wzmacniacze smaku i inne dodatki. Informacje takie jak GMO-free, natural, extra-fresh i inne są tylko chwytami marketingowymi, które nie przynoszą korzyści konsumentowi. W przypadku produktów paczkowanych należy podać wagę netto.

W przypadku towarów zagranicznych obowiązkowa jest etykieta z tłumaczeniem na język rosyjski. I musi być przyklejona na wierzchu etykiety od producenta. Ponadto, producenci często wskazują, że produkt jest wykonany zgodnie z GOST lub TU, lub umieścić na etykiecie wszelkie licencje, nagrody. Jest to opcja. Jednak większość ludzi intuicyjnie ufa "produktowi wykonanemu zgodnie z GOST".

Warto również zauważyć, że składniki w produkcie są ułożone w kolejności malejącej. Na pierwszych pozycjach znajdują się te składniki, które są stosowane w wyższych stężeniach (procentach).

Informacje na temat oznakowania Unii Europejskiej

Co powinno znajdować się na etykiecie produktów z Unii Europejskiej?

Następujące informacje są obowiązkowe: nazwa handlowa produktu, skład, procentowa zawartość składników, data ważności, warunki przechowywania lub użytkowania, miejsce pochodzenia (opcjonalnie), informacje o producencie i dystrybutorze.

Co powinno znajdować się na etykietach żywności

Etykiety produktów powinny wskazywać standardowe specyfikacje. Takie jak: nazwa produktu, informacje o producencie, skład, wartość odżywcza, kalorie, wartość energetyczna produktu, temperatura przechowywania, data ważności. Data ważności jest podana jako: "Dopasować do", "Używać / realizować do". Producent musi również podać, czy produkt musi być poddany obróbce cieplnej, czy też nie.

Nazwa produktu i nazwa

Często mylona jest nazwa produktu i nazwa towaru. Nazwa produktu jest narzędziem marketingowym nadawanym przez samą markę lub producenta. Nazwy produktów są jednak specyficznymi jednostkami.

Na przykład, nazwa jest "rustykalny / kremowy / babci / twaróg" i nazwa jest twaróg.

Skład produktu na etykiecie

Składniki w składzie produktu są wymienione w kolejności malejącej. Oznacza to, że składniki, które mają wyższy procent tego produktu, są wymienione jako pierwsze.

Niektóre produkty, takie jak owoce czy orzechy, z oczywistych względów nie mają składu. Musi się Pan zgodzić, że kupujący, widząc banany, doskonale rozumie, że nie może tam być nic poza bananami.

GOST R 51074-2013 reguluje zasady i wymagania dotyczące informacji na etykiecie. Wymagania dotyczące informacji na etykiecie: nazwa, skład, wartość odżywcza i energetyczna, informacje o producencie, kraj producenta, data ważności, warunki sprzedaży, oznaczenie normy państwowej lub innych znaków itp.

Skład produktów spożywczych. Co nie musi być określone

Składniki te muszą być wymienione, ponieważ mogą służyć jako silne alergeny: orzeszki ziemne, aspartam, musztarda, dwutlenek siarki, jeśli 10 mg/kg (l), zboża z glutenem lub zboża bezglutenowe, sezam, łubin, skorupiaki, ryby, mleko (laktoza), orzechy, seler, soja, jaja i produkty ich przetwarzania.

Producent jest zobowiązany do podania ich jako części składowej produktu. Często podaje się informację: "Może zawierać śladowe ilości ...". Ma to istotne znaczenie dla osób z alergiami lub innymi problemami zdrowotnymi.

Nie jest obowiązkowe umieszczanie na etykiecie: substancji w jednym lub kilku składnikach, które nie zmieniają właściwości żywności; substancji pomocniczych w przetwórstwie; rozpuszczalników w środkach aromatyzujących lub dodatkach do żywności; wody, jeżeli jest ona użyta do odtworzenia skoncentrowanej, zagęszczonej lub suszonej żywności lub jako część składnika płynnego określonego w produkcie spożywczym.

Kompozycja aromatyzująca do żywności

Środki aromatyzujące muszą być wyszczególnione w składzie. Środki aromatyzujące mogą być naturalne, identyczne z naturalnymi lub sztuczne.

Na przykład, często można znaleźć "Liquid smoke" na opakowaniach półproduktów. Jednak płynny dym jest aromatem do palenia. Nie należy zaniedbywać czytania składników i mieć zrozumienie, co produkt, który masz zamiar kupić jest wykonana.

Specjalne oznakowanie i ostrzeżenia

Zgodnie z klauzulą 7, część 4.4 reglamentu technicznego Unii Celnej w sprawie środków spożywczych w odniesieniu do etykietowania (TR CU 022/2011), skład może nie być podawany w etykietowaniu produktów spożywczych składających się z jednego składnika, pod warunkiem, że nazwa produktu spożywczego pozwala na określenie obecności tego składnika.

Jednak produkty zawierające barwniki i substancje słodzące oraz kofeinę mają negatywny wpływ na dzieci (mówimy tu o ADHD). Producent powinien zatem podać tę informację.

Objętość na etykiecie

Standardową miarą są gramy, litry, jednostki, miligramy, kilogramy.

W przypadku konserw, np. pomidorów w sosie własnym, powinny być dwie miary - waga netto i waga brutto.

Data produkcji i termin ważności

Często widzimy "Shelf life" i "Shelf life". Zasadnicza różnica polega na tym, że termin przydatności do spożycia jest miarą czasu, w którym produkt zachowuje swoje właściwości, przede wszystkim smak. Z drugiej strony, okres trwałości to czas, w którym produkt pozostaje bezpieczny, jeśli jest przechowywany w odpowiednich warunkach.

Producent fabryczny. Miejsce produkcji

Jeżeli rzeczywisty adres i siedziba producenta są takie same, można podać ten sam adres. Jeśli firma ma dwa różne adresy, należy podać oba.

W przypadku towarów importowanych obowiązkowe jest podanie danych dystrybutora.

Wartość odżywcza

Obowiązkowe jest podawanie wartości energetycznej zarówno w kilokaloriach (kcal), jak i kilodżulach (kJ). Białko, tłuszcz, węglowodany, składniki mineralne i witaminy są podane w gramach (mg, mcg) na 100 g (lub na 100 ml).

Składniki mineralne i witaminy są również podane na etykiecie.

Należy również podać zawartość białka, tłuszczu i węglowodanów powyżej 2% (dzienne spożycie dla dorosłych).

Etykietowanie towarów za pomocą etykiet

Etykieta produktu powinna być czytelna, zrozumiała dla konsumenta i nie powinna wprowadzać w błąd. Informacje te muszą być kontrastujące z samą etykietą. Etykieta musi zachować swój pierwotny wygląd przez cały cykl życia produktu. O to powinien zadbać producent lub dystrybutor. Osoby odpowiedzialne za zakup etykiet i etykietowanie swoich produktów. Ich wybór oraz profesjonalizm drukarni decyduje o tym, jak czytelna, zrozumiała i trwała będzie etykieta.

Etykiety produktów, ostatnie zmiany

Informacja o towarach (robotach, usługach) na zasadzie obowiązku powinna zawierać: nazwę przepisów technicznych lub inne oznaczenie ustanowione przez ustawodawstwo Federacji Rosyjskiej w sprawie przepisów technicznych oraz dowody przeprowadzenia obowiązkowej oceny zgodności towarów; (zgodnie ze zmianami wprowadzonymi Ustawą Federalną z dnia 21.12.2004 N 171-FZ) (patrz tekst w poprzedniej wersji) informacje o głównych cechach konsumenckich towarów (robót, usług), w przypadku żywności informacje o składzie (w tym w szczególności o ilości środków spożywczych), a także informacje o rodzaju produktów na etykiecie.

Wykaz towarów (prac, usług), o których informacja zawiera przeciwwskazania do ich stosowania w niektórych chorobach, jest zatwierdzany przez Rząd Federacji Rosyjskiej; (zmieniony ustawami federalnymi z 21.12.2004 N 171-FZ, z 25.10.2007 N 234-FZ) (patrz tekst w poprzednim brzmieniu).

Firma Roskontrol działa od grudnia 2016 roku. Jest to system niezależnej kontroli, który obejmuje regularne poddawanie się obowiązkowemu zestawowi procedur, testów i egzaminów.